Padlizsánkrém – egyszerűen

padlizsánkrém_készNyári olcsó szendvicskrém Konyhapénz-virtuóz Képzőből.

Sokak kedvence a padlizsán. Nyár közepétől ráadásul kimondottan olcsón juthatunk hozzá. Június végétől az ára szeptemberig fokozatosan csökken. A szezon eleje még csak most indul, így ennél fogunk még olcsóbban is vásárolni, de már okos tervezéssel most, sem elérhetetlen egy kiskeresetű családnak sem. A padlizsánnak akkor van finom íze, ha sötét lila, és sima fényes felülete van.Ez a padlizsán krém spanyolos ízvilágot idéz, a tapas bárok egyik nélkülözhetetlen étele. Egy ekkora adag padlizsán krém 6-8 személynek elegendő.

Hozzávalók:

  • 2 db padlizsán (nagyobb) – kb.400 Ft
  • 2 db paprika (lehetőleg piros és/vagy sárga legyen, kaliforniai vagy az itthon ismert kápia) – kb. 400 Ft
  • 4 evőkanál olíva olaj – kb. 100 Ft
  • 2 gerezd fokhagyma – kb. 10 Ft
  • 1/2 citrom reszelt héja és leve – kb. 70 Ft
  • 1 evőkanál koriander – kb. 50 Ft (helyettesíthető, petrezselyemmel vagy zellerrel is)
  • ízlés szerint: pirospaprika, bors, só

Elkészítési idő (sütés és hűtés idő nélkül): 20 perc

  • A sütőt 190- 200 fokra előmelegítjük. A padlizsánok és a paprikák héját, minden oldalról megszurkáljuk és 1 evőkanál olívaolajjal bekenjük. Tepsibe rakjuk és 45 -50 percig sütjük, amíg a héja barnulni kezd és a paprika összeesik.
  • Utána 15 percig hűlni hagyjuk. (Tiszta nedves konyharuha alatt vagy műanyagzacskóban.) Nagyon fontos, amíg hűl a paprika kifolyt finom levét tunkold ki fehér kenyérrel! 🙂 Egyszerűen fenséges.
  • A padlizsánokat hosszába félbevágjuk, húsát kikanalazzuk és durvára vágjuk. A paprika magjait és ha szükséges az ereit eltávolítjuk, a húsukat durvára aprítjuk. (Elképzelhető, hogy a paprika héja magától leválik, akkor azt is távolítsuk el.)
  • A maradék olívaolajat egy serpenyőben felforrósítjuk, majd a padlizsánt és a paprikát 5 percig pirítjuk, végül a fokhagymát is hozzáadjuk és még 1/2 – 1 percig pirítjuk.
  • Húzd le a tűzről, keverd bele, a citrom reszelt héját és levét, a koriandert, ízesítsd ízlés szerint még pirospaprikával, sóval és borssal.
  • Melegen vagy hidegen is tálalhatod, fehér kenyeret vagy pirítóst javaslok hozzá.

Egy adag elkészítése, július elején kb. 150 Ft. Nyár vége felé, biztos vagyok benne, hogy 100 Ft-ból is ki fog jönni. Jó étvágyat! Gyors (sütési idő nélkül, de azalatt bármit mást is csinálhatsz), egyszerű, szezonban olcsó és fantasztikus íze van. Kell ennél több?

Ha nem csak olcsó és gyors receptet szeretnél, hanem annál többet egy egyszerűen működő rendszert a konyhapénzedre, akkor gyere és csatlakozz a Konyhapénz-virtuózokhoz.




Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.