Ingyenes letöltés: 33 HÉTRE elegendő kész menü

Spórolás a konyhában: 9 + 1 spórolási tipp

hagymaSpórolás a konyhában, olyan tippeket hoztam ezúttal, ami főleg abban segít, hogy hamarabb elkészülj, tehát időt spórolj.

A másik csoportja konyhai spórolási tippeknek pedig a kidobandó ételek és alapanyagok mennyiségét minimalizálja, tehát pénz tudsz spórolni.

Egyszerű spórolási tippek, mégis hétről hétre, ha betartod ezeket, rengeteg pénz marad a zsebedben.

Ha csak heti 1000 forintnyi élelmiszert nem kell kidobnod, máris 52.000 Ft marad a zsebedben egy évben. Mire fordítanád legszívesebben?

Az élelmiszer kidobás ellen több módon is tudsz védekezni:

  • Nem vásárolod túl magad.
  • Romlandó ételt nem vásárolsz túl hosszú időre előre.
  • Helyesen tárolod a konyhai alapanyagokat.
  • Konyhakészen fagyasztod, az élelmiszert.
  • Gyakrabban mész zöldséget és gyümölcsöt vásárolni.
  • A menüdet az élelmiszer tartósságának megfelelően alakítod ki. Hamarabb tervezed be a gyorsabban romló alapanyagot.
  • Valamint ezek kombinációja, ami az életvitelednek a legjobban megfelel.

De nézzük az általánosságon túl 9 + 1 spórolási tippet, amelyik mind egytől egyig a konyhában alkalmazható.

9 + 1 spórolási tipp a konyhából, az élelmiszerek háza tájáról:

1. Nekem nem a kedvenc konyhai tevékenységem a hagymaaprítás, szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Ha viszont már csinálom, akkor már olyan mindegy, hogy 2-3 fej hagymát vagy 8-10 fej hagymát aprítok fel.

A nyáron lecsót tettem el, amikor a hagyma mennyiségével egy kicsit túllőttem és egy jól záródó dobozba aprítva raktam el a hűtőbe. A következő héten nagyon kényelmes és gyors volt, hogy csak elővettem és néhány kanálnyit kivettem belőle. Azóta időnként megismétlem, hogy hétvégén több hagymát vágok fel, mint amennyire az akkori főzésnél szükség van rá. Nagyon gyors és kényelmes hét közben, hétvégén pedig kevés plusz munka.

2. Ha túl sok kenyeret vettél, még mielőtt tényleg megszáradna, szeletelve fagyaszd le, így akár néhány szeletet is elő tudsz venni. Érdemes a sercliket frissen elfogyasztani és az igazi kenyérszeleteket fagyasztani.

Kenyérpirítón vagy kenyérpirítóban, pillanatok alatt ki is tudod olvasztani. Ha már száraz, akkor daráld vagy reszeld le zsemlemorzsának. Ezzel a módszerrel, teljes kiőrlésű kenyérből, teljes kiőrlési morzsát is tudsz készíteni.

3. Hüvelyeseket mindig áztasd be előző este, így jóval gyorsabban megfő.

4. Ha a húsokat kisebb darabokra vágod, és bepácolod előre, gyorsabban megsül. Így sok esetben még a sütőt sem érdemes felfűteni, mert egy serpenyőben is pillanatok alatt kész lesz.

5. Cukros üdítő helyett igyatok vizet, rengeteget tudtok ezen spórolni. Magyarországon a csapvíz a legtöbb helyen tökéletesen alkalmas emberi fogyasztásra. Ásványvízvásárlás helyett is érdemes elgondolkodni, egy víztisztító berendezés beszerzésén.

6. Ültess magról fűszernövényt, a wc papírguriga vagy a tejfölös dobozok a hajtatásra tökéletesen alkalmasak.

7. Ne vásárolj, félkész és készételeket, mindig sokkal drágább, mintha otthon készíted el. A friss ételnél biztos lehetsz benne, semmilyen tartósítószert nem fog tartalmazni.

8. A lehető legtöbb hazai és egyben szezonális zöldséget, gyümölcsöt használj fel főzéshez illetve azt egyél inkább.

9. Mivel az alma az etilén nevű érési hormont termeli, ne tárold más gyümölccsel együtt, mert az oda vezet, hogy másik gyümölcs is túlérik és megromlik.

+ 1. Szintén idő spórolás és vitamin megőrzési tipp, hogyha a friss zöldséget (leszedés után vagy a piacon frissen vásárolva) pl. zöldbabot, karfiolt, brokkolit azonnal megpucolod, blansírozod (a megtisztított zöldséget forrásban lévő vízbe teszed néhány percre, majd hideg vízzel lehűtőd) és mélyhűtőd rakod konyhakészen megfelelő adagokban.

Egyszer kell csak foglalkozni a zöldségtisztítással és az utána következő takarítással is, ráadásul a szakemberek szerint így több vitamin lesz benne, mintha csak napok vagy hetek múlva használod fel. Színe is szebb lesz és ropogósabb, mintha a hűtőben várna a sorára.

Ehhez hasonló spórolási tippek is elérhetsz el a 125 konyhapénzes levélsorozatban.

Megosztom
Pinterest

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. további információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát

Bezárás