Csirkemell filét vagy inkább csontos csirkemellet vesztek inkább, hangozott a kérdés a Bravúros Beosztók csoportban. „Árban az utóbbi az olcsóbb, de kifilézem, és ott marad a csont, a bőr. Így maga a tiszta hús súlya kb. annyira jön ki mintha sima filét vettem volna, amivel nem kell pepecselni. Vélemények?
Természetesen jöttek a vélemények pro és kontra.
- Csontból jó kis leves lesz.
- Zöldséglevesbe beledobom, bőrke megy a kutyának-macskának, a főtt húst pedig szeretjük lecsipegetni róla.
- Szerintem, ha nem főzöl levest, akkor a filézett a gazdaságosabb.
- Én is filézettre szavazok, egyszer lemértem a csontját és bőrét – nem érte meg, de aki csonttal és bőrrel akarja sütni, az vegye!
- Én is filére gondolok. Egyszer vettem csontosat mire lefejtegettem…
- Nemáááár egy csirkemell kifilézése van vagy 5 perc.
- Én a mellfilét veszem inkább – nekem a „tiszta” hús jobban megéri.
- ..400-500 forinttal olcsóbb. A csontot széttörve lefagyasztom és alap lének elkészítem.
- Én is mindig csontos csirkemellet veszek. A csont megy a zöldség vagy krémleves alaplevébe. Nem adok százasokkal többet, mert úgy kényelmesebb.
- Tételezzük föl, hogy nincs kutya-cica, ami a csontot, bőrt, stb megeszi, és nem vagyunk levesesek, fény évente főzök, tehát az nálunk kuka. Vagy pakolgatom hónapokon keresztül a fagyóban, nem férek, aztán a végén kidobom. így 1300 Ft/kg árért jobban megéri nekem a filézett.
- Ha van tervezve a közeljövőben (2-3 nap) leves, akkor csontos, ha nem, akkor filé.
- Én magam nevelem a csirkét, így nincs választásom.
- Inkább csontosat szoktam venni, így levesnek és egyben megsütve is jobban megéri.
- Én ugyan csirke combbal próbáltam ki, de lemértem külön a csontot meg a bőrt és drágább lett az akciós egész csirkecomb, mint a filézett csak felsőcomb normál áron. Ha far-hát árban néztem a maradék csontot meg a bőrt, még akkor sem érte meg, és hát nem maradt a csonton annyi hús, mint amennyi az aprólékon lenne. A mellcsont könnyebb, mint a combcsont, de a bőr igen tetemes súlyt tesz ki.
- Én, ha boltban veszem a baromfit, filét veszek, mert nem szeretem a tápon nevelt csirke csontját.
- Ha jóval olcsóbb a csontos, akkor azt veszek.
- A csirkemell filé ára, most 1.470 Ft volt (egy másik csirkésnél szokott 1.390 Ft-ért lenni, de az most nem volt nyitva), akciók nélkül ennél nem lehet nagyon olcsóbban kapni. Mint mindig most is megnéztem a Tesco online-t ott pont akció van. Akciósan 1 285 Ft, régi ár: 1 599 Ft.
- Csontos csirkemell: a piacon 1.150 Ft, az olcsóbbiknál nem tudom, ahogy írtam korábban, nem veszek, így az árát sem követem. A Tescoban most 1.189 Ft.
- Csirkemell filé 691 Ft volt, súlyra a kilós árból visszaszámolva 470 g, saját mérés 465 g.
- Csontos csirkemell 691 Ft volt, ez 601 g, saját mérés 596 g.
- 188 g lett a csont és a bőr, amiből a bőr 50 g tett ki. Aztán még neki álltam, a csontról az apróbb hús darabokat is lefaragni, hogy teljesen pontos eredményt kapjunk, sikerült a csontról még 37 g „húst” lefaragni, de igazából azt célszerűbb lett volna a csonton hagyni, mert majd csirke alaplevet főzök a csontból, ezek a hús cafatok meg így már semmire nem jó. De számoljunk 145 g csonttal és bőrrel.
- 596 g (eredeti tömeg) – 145 g (csont, bőr) = 451 g – filé árral számolva 663 Ft.
- Az általam számolt árból levonva marad 22 Ft 145 grammra, azaz a kilós ára 152 Ft. A piacon a csirke farhát kilója ekörül volt (a Tescoban 259 Ft), de valljuk be ezen nulla hús volt már, míg a farháton azért van.
- Kíváncsiságból kiszámoltam, hogyan alakult volna, ha nem faragom meg teljesen a csontot, akkor a húsosabb csont kilós ára 452 Ft-ra jön ki.