Az első pénzügyi gordiuszi csomó röviden a következő: vendégek jelentkeztek be, de igazából nincs kereted rá, osztasz és szorzol, végül kijön, hogy 3.500 Ft-od van a vendéglátásra. A feladatot részletesen itt találod, és a hozzászólások között a megoldást is.
A Pénzügyi Őrangyal ezúttal egy szalonnázásra gondolt, de ebben a játékban az a legjobb, hogy számtalan jó megoldás van.
Szalonnasütés: aki volt kisdobos, úttörő vagy cserkész, biztos jó érzéssel gondol a közös szalonnasütésre. De miért ne lehetne családi, baráti körben is? Szalonnasütés helye lehet akár a kert, egy parkerdő, erdő kijelölt tűzrakóhelye, de általában a legtöbb város és falu szélén lehetőség nyílik rá.
Hozzávalók: kb. 50-60 dkg szalonna, attól függően, ki mit szeret: zsírosabb, húsosabb, én személy szerint a zsírszalonnát szeretem szalonnasütéshez…, nagy a szórás árban, én 1.500 Ft/kg-mal számolok. Kenyér a csöpögtetéshez, és csak úgy pirítani, szalonna hagyma nélkül nem az igazi. Aki pedig egy kicsit diétásabb ételre vágyik, az pedig a héjában sült krumplit és almát tudja választani. A sült alma desszertként is igazán kiváló. Az áraknál igyekeztem ráhagyni, hogy ne kelljen mindenből a legolcsóbbat megvenni, így ha nagyon muszáj, kevesebből is ki lehet hozni.
- Szalonna: 0,5 kg kb. 750 Ft
- Kenyér: 1,5 kg kb. 400 Ft
- Hagyma: 1 kg kb. 150 Ft
- Burgonya: 1,5 kg kb. 300 Ft
- Alma: 1,5 kg kb. 400 Ft
- Összesen: 2.000 Ft
Ha a baráti társaság zöldségesebb, vagy sikerül olcsóbban beszerezni az alapanyagokat, a maradék pénzből még telhet plusz zöldségre: paradicsomra, paprikára, retekre vagy akár egy üveg borra, és a gyerekeknek egy-egy jégkrémre.
- Zöldségmix, ízlés szerint: kb. 600 Ft (a következő árakból kiindulva)
- paradicsom: 0,5 kg kb. 300 Ft, paprika: 0,5 kg kb. 300 Ft, két db kígyóuborka: kb. 300 Ft, 2 csomag retek: 300 Ft
- egy üveg bor: 500 Ft
- jégkrém gyerekeknek: 400 Ft
- Összesen: 1.500 Ft
És még néhány jó tanács a szalonnázáshoz, bár elképzelhető, hogy Ti profibbak vagytok benne:
- időben kezdjétek el rakni a tüzet, hogy legyen ideje a tűznek leégnie
- a tüzet szárazfából rakjátok
- ne a tűzön, hanem a parázson és a parázsban süssétek a finomságokat
- a tűzre mindig ügyeljen valaki, és a végén oltsátok el
- a nyárs vastagságára figyeljetek, ne legyen se túl vékony, se túl vastag
- a szalonnát ne feledd beirdalni
- és csak mértékletesen, hogy a gyomrotokat ne feküdje meg.
Jó szórakozást!